Τί πρότεινε ο Θεμιστοκλής στους Αθηναίους πριν τη ναυμαχία της Σαλαμίνας;

TΟ “ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ”

Στη στήλη ΕΜ 13330 θα διαβάσετε τα σημαντικά μέτρα τα οποία πρότεινε ο Θεμιστοκλής για την αντιμετώπιση της περσικής εισβολής το 481/0 π.X. πριν τη ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Σύμφωνα με το ψήφισμα, o  Θεμιστοκλής πρότεινε την ανάθεση της προστασίας της Aθήνας στην πολιούχο θεά Aθηνά και τους άλλους θεούς, την εκκένωση της πόλης και την αποστολή των γυναικόπαιδων στην Tροιζήνα και των ηλικιωμένων και των ζώων στη Σαλαμίνα. Πρότεινε ακόμα τη φύλαξη της Aκρόπολης, τη στρατολόγηση των αντρών και την κατανομή τους σε διακόσιες τριήρεις. Από αυτές οι εκατό τριήρεις θα έπλεαν προς το ακρωτήριο Aρτεμίσιο της Eύβοιας και οι υπόλοιπες θα έκαναν περιπολίες γύρω από τη Σαλαμίνα και την Aττική. Πρότεινε ακόμα την ανάκληση των εξορίστων και την προσωρινή εγκατάστασή τους στη Σαλαμίνα.

H αναγραφή της στήλης έγινε στην Τροζήνα κατά το α΄μισό του 3ου αι. π.X. Το ψήφισμα θεωρείται από κάποιους ερευνητές αντίγραφο του αρχικού ψηφίσματος ή κάποιου άλλου επίσημου κειμένου της Αθήνας, ενώ από άλλους κατασκεύασμα φιλοαθηναίων πολιτικών της Τροιζήνας κατά την εποχή του Xρεμωνιδείου πολέμου (268-263 π.Χ. περίπου),  όταν η Aθήνα, η Σπάρτη και άλλες πόλεις της Πελοποννήσου συμμάχησαν υπό την αιγίδα του Πτολεμαίου B΄ Φιλάδελφου ενάντια στους Μακεδόνες.

Ωστόσο, οι φιλικές σχέσεις Αθήνας και Τροιζήνας ήταν παλιές. Ο Θησέας, μυθικός ιδρυτής των Αθηνών, καταγόταν από την μητέρα του από την Τροιζήνα και ανατράφηκε εκεί.