Συλλογή Επιγραφών Αθήνας

Οι περισσότερες από τις επιγραφές του Επιγραφικού Μουσείου προέρχονται από την αρχαία Αθήνα, όπου η αναγραφή σε άφθαρτα υλικά και η δημοσιοποίηση πολλών σημαντικών αποφάσεων της πόλης συνδέεται με τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Στο Επιγραφικό Μουσείο, τη «βιβλιοθήκη» των αρχαίων επιγραφών, ο επισκέπτης θα γνωρίσει σημαντικά δημόσια κείμενα της αρχαίας Αθήνας. Μέσω των ψηφισμάτων (αποφάσεων δια ψηφοφορίας) της βουλής και του δήμου των Αθηναίων θα πληροφορηθεί για τους νόμους της αρχαίας Αθήνας, τις συνθήκες συμμαχίας, την ίδρυση αποικιών, την απονομή τιμών σε Αθηναίους και ξένους πολίτες, τον θεσμό της χορηγίας για την κάλυψη της δαπάνης προετοιμασίας του χορού των θεατρικών παραστάσεων κ.α.

Θα πληροφορηθεί για την κλήρωση ως τρόπο επιλογής των Αθηναίων αρχόντων, για τη διαχείριση της περιουσίας των ιερών, τα αναθήματα (προσφορές) και τις εορτές και τις θυσίες που τελούνταν για τους θεούς και τους ήρωες, καθώς και για την εφηβεία, δηλαδή τη στρατιωτική εκπαίδευση των νέων κ.α.

Θα δει επίσης πολλές επιγραφές που αναφέρονται σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα, όπως είναι το ψήφισμα του Θεμιστοκλέους, στο οποίο ο Αθηναίος στρατηγός εισηγείται σημαντικά μέτρα για την αντιμετώπιση της περσικής εισβολής πριν από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, το μνημείο που στήθηκε πάνω στον τάφο των Κορινθίων που έπεσαν στην ίδια ναυμαχία και τις εντυπωσιακές μνημειώδεις στήλες-καταλόγους της Α΄ Αθηναϊκής ή Δηλιακής Συμμαχίας. Σε αυτές καταγραφόταν το ένα εξηκοστό των χρημάτων που προσφερόταν στη θεά Αθηνά κάθε χρόνο από το σύνολο των χρημάτων (τον φόρο), τα οποία οι πόλεις-μέλη της Συμμαχίας έδιναν για τις ανάγκες της.

Μετάβαση στο περιεχόμενο