Έκθεση Φωτογραφίας και Ζωγραφικής «Φθορά και Αναγέννηση»

Έκθεση Φωτογραφίας και Ζωγραφικής «Φθορά και Αναγέννηση»

της Σοφιάννας Αγγελοπούλου και του Γιώργου Καραχάλιου

Επιγραφικό Μουσείο

29/12/2021-7/2/2022

Στις 29 Δεκεμβρίου 2021 εγκαινιάζεται στο χώρο περιοδικών εκθέσεων του Επιγραφικού Μουσείου, η έκθεση

«Φθορά και Αναγέννηση».

Η έκθεση φωτογραφίας και ζωγραφικής, θα δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν το  καλλιτεχνικό σύμπαν δύο υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού. Ένα σύμπαν δευτερεύον, αλλά παράλληλα κυρίαρχο στη ζωή των δύο καλλιτεχνών. Η ανάγκη για την έκφραση και εξωτερίκευση συναισθημάτων, για την αποτύπωση εικόνων της πραγματικότητας  ή της φαντασίας μέσα από το «πινέλο» των δημιουργών  ξεπερνά τα εμπόδια της έλλειψης ελεύθερου χρόνου, της πιεστικής καθημερινότητας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, της χαοτικής ζωής στη μεγαλούπολη αλλά ιδιαίτερα το κλισέ του αργόμισθου δημόσιου υπαλλήλου.

Η Σοφιάννα Αγγελοπούλου φωτογραφίζει από παιδί με παλιές ρώσικες μηχανές και μοναδική καθοδήγηση το πάθος που της μετέδωσε ο  πατέρας της για την μαγεία της αποτύπωσης της στιγμής. Η φωτογραφία είναι ο τρόπος της να βλέπει τον κόσμο. Η “φθορά-παρακμή“, το θέμα της 23ης φωτογραφικής της έκθεσης, μας περικυκλώνει, μας εγκλωβίζει, μας καθηλώνει, αλλά ταυτόχρονα δίνει το έναυσμα για δημιουργία και ανανέωση,  για νέα φτερουγίσματα ψυχής, μέσα από έντονες αντιθέσεις.

Πηγή έμπνευσης για τα  έργα του Γιώργου Καραχάλιου αποτελούν η ποίηση, η λογοτεχνία, το θέατρο, η μουσική, το έργο μεγάλων ζωγράφων, αλλά και η μυθολογία, η φύση και η φιλοσοφία. Όλα αυτά δηλαδή με τα οποία και ο ίδιος ασχολείται στην προσωπική του ζωή. Η συμμετοχή του σε θεατρικές παραστάσεις αλλά και η ενασχόλησή του με τη συγγραφή ποιημάτων, πεζών και διηγημάτων  αποδεικνύουν ότι οι καλλιτεχνικές του ανησυχίες καλύπτουν ένα ευρύ πεδίο με στόχο, όπως ο ίδιος δηλώνει να «κυνηγήσει και να σκοτώσει τους δαίμονές του». Κάπως έτσι στους πίνακές του συναντιούνται οι πεταλούδες με τα κοράκια, οι τουλίπες με τον Έντγκαρ Άλαν Πόε, οι λεμονιές με τη θάλασσα τον Απόλλωνα και την Περσεφόνη. Πολλοί διαφορετικοί κόσμοι  με ένα κοινό συνδετικό στοιχείο. Τον έρωτα. Για την τέχνη την ίδια, για τη δημιουργία, για την επικοινωνία, για τον άνθρωπο.

Εγκαίνια έκθεσης: Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021, 18.00-22.00

Ώρες λειτουργίας (Τρίτη έως Σάββατο: 08.00-16.00. Κυριακή & Δευτέρα 08.00-20.00). Tην Πρωτοχρονιά το μουσείο παραμένει κλειστό.

Η είσοδος των επισκεπτών γίνεται σύμφωνα με το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο για την αποφυγή της διασποράς της Covid 19.  Για την μέρα των εγκαινίων προτείνεται η σταδιακή προσέλευση του κοινού, καθώς υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των ατόμων που μπορούν να παρευρίσκονται ταυτόχρονα στον εκθεσιακό χώρο.

Φυλλάδιο: Γιώργος Καραχάλιος (PDF)

Φυλλάδιο: Σ. Αγγελοπούλου – Φθορά και Αναγέννηση (PDF)

Μετάβαση στο περιεχόμενο