«Η Μεγάλη Στέπα: Ιστορία και Πολιτισμός». Έκθεση του Εθνικού Μουσείου της Δημοκρατίας του Καζακστάν

«Η Μεγάλη Στέπα: Ιστορία και Πολιτισμός». Έκθεση του Εθνικού Μουσείου της Δημοκρατίας του Καζακστάν

 Αθήνα, Αίθουσα εκθέσεων του Κέντρου Επιγραφικών Μελετών του Επιγραφικού Μουσείου, 11 Νοεμβρίου 2019 ως τις 11 Δεκεμβρίου 2019.

Η περιοδεύουσα έκθεση του Εθνικού Μουσείου της Δημοκρατίας του Καζακστάν που έχει ενταχθεί στο ευρύτερο πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο «Η πορεία του Χρυσού Άνδρα στα Μουσεία του Κόσμου», παρουσιάσθηκε στην Αθήνα και φιλοξενήθηκε στο Επιγραφικό Μουσείο. Στο πλαίσιο της έκθεσης, 245 έργα και σύνολα έργων από την προϊστορική περίοδο έως τον 20ό αιώνα σκιαγραφούν τη μακραίωνη πολιτισμική παράδοση των νομαδικών λαών της Στέπας, ανατολικά της Κασπίας, αποτυπώνοντας τις κοινωνικές πρακτικές, τις θρησκευτικές παραδόσεις και τις επαφές με άλλους λαούς μέσα από εντυπωσιακά εκθέματα. Ξεχωριστή θέση κατέχει η αναπαράσταση του Χρυσού Άνδρα, ενός ηγέτη πολεμιστή με πολυτελή αμφίεση και χρυσά επιράμματα, που αποκαλύφθηκε στο εσωτερικό ταφικού ευρήματος με πλούσια κτερίσματα. Μαζί με τα μοναδικά εκθέματα, ένα ακριβές αντίγραφο παραδοσιακής σκηνής των νομάδων της Στέπας συμβάλλει στη δημιουργία μιας ξεχωριστής μουσειακής εμπειρίας που καταξιώνει την εξωστρεφή κίνηση του Καζακστάν για την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του αλλά ταυτόχρονα και την προβολή του σύγχρονου Καζακστάν.

Η έκθεση διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με το Επιγραφικό Μουσείο, το Εθνικό Μουσείο της Δημοκρατίας του Καζακστάν και την Πρεσβεία της Δημοκρατίας του Καζακστάν στην Ελλάδα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο