«Η των Αθηναίων αρχή». Έκθεση αρχαίων επιγραφών.

«Η των Αθηναίων αρχή». Έκθεση αρχαίων επιγραφών.

Αθήνα, Επιγραφικό Μουσείο, Μάιος 2016  – Ιούνιος 2017.

Η περιοδική έκθεση διοργανώθηκε στην αίθουσα 1 του Επιγραφικού Μουσείου ύστερα από ιδέα και πρόταση του Γραμματέα της Ελληνικής Επιγραφικής Εταιρείας δρ. Άγγελου Ματθαίου και με τη συμβολή του Καθηγητού του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (Berkeley) Νικολάου Παπαζαρκάδα στο φυλλάδιο της έκθεσης. Με κέντρο τις μνημειώδεις στήλες της εξηκοστής του φόρου της Α΄ Αθηναϊκής Συμμαχίας παρουσιάστηκαν 20 ακόμη επιγραφές από όλη την Ελλάδα, που παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τα οικονομικά και την εξωτερική πολιτική της Αθήνας από την ίδρυση της Α΄ Αθηναϊκής Συμμαχίας (478 π.Χ.) έως και το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου (404 π.Χ.).

Παρουσιάσθηκαν συνθήκες συμμαχίας της Αθήνας με άλλες πόλεις-κράτη (Λεοντίνοι, Ερέτρια, Αλιείς, Κολοφών, Έγεστα, Μίλητος), ψηφίσματα σχετικά με την Σικελική Εκστρατεία, το ψήφισμα του Κλεινίου, το ψήφισμα περί της εισπράξεως του φόρου, το ψήφισμα για τον ορισμό φοροεισπρακτόρων, τον καθορισμό της διαδικασίας της είσπραξης και τον έλεγχο του συμμαχικού φόρου. Στην έκθεση περιλήφθηκαν επίσης αντικείμενα από άλλα Μουσεία: το τμήμα ψηφίσματος «περί νομισμάτων» και το τμήμα της συνθήκης Αθηναίων και Ερμιονέων από το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς της Αθήνας, το γύψινο εκμαγείο από το αντίγραφο του «ψηφίσματος περί μέτρων και σταθμών» που είχε ιδρυθεί στην Άφυτι της Χαλκιδικής (από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης) και το σωζόμενο τμήμα του αντίστοιχου αντιγράφου από το Μουσείο της Κω.

Κεντρική θέση κατέχουν οι στήλες στις οποίες έχουν αναγραφεί οι κατάλογοι της Εξηκοστής του φόρου της Α΄ Αθηναϊκής Συμμαχίας και ο μελαμβαφής σκύφος από την Αρχαιολογική Συλλογή Κηφισιάς, στον οποίο έχουν χαραχθεί μεταξύ άλλων το όνομα του Περικλέους και του αδελφού του Αρρίφρονος.

Μετάβαση στο περιεχόμενο