Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα προσφέρονται δωρεάν σε σχολικές ομάδες που δεν ξεπερνούν τα 30 άτομα. Η διάρκειά τους είναι περίπου μιάμιση ώρα. Απαραίτητη είναι η προηγούμενη συνεννόηση για τον καθορισμό ημερομηνίας στα τηλέφωνα 2108232950 και 2108847577.

Α/Βάθμια

Πώς έμοιαζαν οι πρώτες γραφές; Από ποιό αλφάβητο προήλθε το ελληνικό; Με ποιούς τρόπους έγραφαν και σε ποιά υλικά; Τι πληροφορίες μας δίνουν οι αρχαίες επιγραφές; Το πρόγραμμα πραγματεύεται τη γέννηση της γραφής και τα στάδια εξέλιξης της αρχαίας ελληνικής γραφής μέχρι και την καθιέρωση του ιωνικού αλφαβήτου (5ο αι. π.Χ.), το οποίο χρησιμοποιούμε και σήμερα. Οι μαθητές συμμετέχουν ενεργά στην ανάγνωση αρχαίων ελληνικών επιγραφών στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου, μελετούν επιλεγμένες αρχαίες επιγραφές και παρατηρούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Μέσω ειδικά σχεδιασμένων δραστηριοτήτων έρχονται σε επαφή με την εργασία του αρχαίου χαράκτη επιγραφών και του σύγχρονου επιγραφικού που μελετά τις αρχαίες επιγραφές.

Άλφα, άλεφ, βόδι! Τι σχέση έχουν τα γράμματα με τα εικονογράμματα; Πότε έγραψαν πρώτη φορά οι άνθρωποι και με τι σύμβολα; Τι περιορισμούς και δυνατότητες έχει η γραφή με εικονογράμματα και ιδεογράμματα; Το πρόγραμμα πραγματεύεται την εξέλιξη της γραφής στην ανατολική Μεσόγειο και την ανάπτυξη των προαλφαβητικών γραφών στον ελλαδικό χώρο, τη μετάβαση από το εικονόγραμμα, στο ιδεόγραμμα και από εκεί στο συλλαβόγραμμα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εργαστήρι όπου οι μαθητές μετατρέπονται σε «γραφείς» της Γραμμικής Β΄ και της κρητικής ιερογλυφικής γραφής.

Β/Βάθμια

Πώς έμοιαζαν οι πρώτες γραφές; Από ποιό αλφάβητο προήλθε το ελληνικό; Με ποιούς τρόπους έγραφαν και σε ποιά υλικά; Τι πληροφορίες μας δίνουν οι αρχαίες επιγραφές; Το πρόγραμμα πραγματεύεται τη γέννηση της γραφής και τα στάδια εξέλιξης της αρχαίας ελληνικής γραφής μέχρι και την καθιέρωση του ιωνικού αλφαβήτου (5ο αι. π.Χ.), το οποίο χρησιμοποιούμε και σήμερα. Οι μαθητές συμμετέχουν ενεργά στην ανάγνωση αρχαίων ελληνικών επιγραφών στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου, μελετούν επιλεγμένες αρχαίες επιγραφές και παρατηρούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Μέσω ειδικά σχεδιασμένων δραστηριοτήτων έρχονται σε επαφή με την εργασία του αρχαίου χαράκτη επιγραφών και του σύγχρονου επιγραφικού που μελετά τις αρχαίες επιγραφές.

Άλφα, άλεφ, βόδι! Τι σχέση έχουν τα γράμματα με τα εικονογράμματα; Πότε έγραψαν πρώτη φορά οι άνθρωποι και με τι σύμβολα; Τι περιορισμούς και δυνατότητες έχει η γραφή με εικονογράμματα και ιδεογράμματα; Το πρόγραμμα πραγματεύεται την εξέλιξη της γραφής στην ανατολική Μεσόγειο και την ανάπτυξη των προαλφαβητικών γραφών στον ελλαδικό χώρο, τη μετάβαση από το εικονόγραμμα στο ιδεόγραμμα και από εκεί στο συλλαβόγραμμα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εργαστήρι στο οποίο οι μαθητές μετατρέπονται σε «γραφείς» της Γραμμικής Β΄ και της Κρητικής Ιερογλυφικής γραφής.

«Ιστορίες Γραφής: άνθρωποι, πολιτεύματα, θεσμοί, λατρείες, οικονομία»

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη δημιουργία:
  • Εκπαιδευτικών φυλλαδίων για τον εκπαιδευτικό και τον μαθητή,
  • επιδαπέδια παιχνίδια σε μορφή παζλ και
  • ψηφιακές εφαρμογές – παιχνίδια
Τα εκπαιδευτικά φυλλάδια σχεδιάστηκαν από το επιστημονικό προσωπικό του Επιγραφικού Μουσείου σε συνεργασία με τους αρχαιολόγους των προαναφερόμενων συνεργαζόμενων Αρχαιολογικών Μουσείων. Μέσα από επιλεγμένες, ευανάγνωστες, επιγραφές γίνεται προσπάθεια να κατανοήσουν οι μαθητές τις πληροφορίες που αυτές μας παρέχουν για τους ανθρώπους, τα πολιτεύματα, τους θεσμούς, τις λατρείες, την οικονομία κατά την αρχαιότητα και βοηθούν να κατανοήσουμε και να ανασυνθέσουμε την ιστορία του κάθε τόπου. Παράλληλα, οι μαθητές έρχονται σε επαφή με την επιστήμη της επιγραφικής, αφού καλούνται να απαντήσουν σε συγκεκριμένες ερωτήσεις, μέσα από τη διαδικασία της παρατήρησης των επιλεγμένων επιγραφών. Ο εκπαιδευτικός φάκελος περιλαμβάνει 14 τεύχη, ένα για κάθε συνεργαζόμενο μουσείο. Το τεύχος του Επιγραφικού Μουσείου λειτουργεί και ως έντυπο για τον εκπαιδευτικό με το οποίο μπορεί να κάνει την προετοιμασία στην τάξη, αφού το πρώτο μέρος του, από τις σελίδες έως 5 - 11 περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες που αφορούν:

Εκπαιδευτική Δράση σε συνεργασία με Εφορείες Αρχαιοτήτων Αττικής (2019-2020)

«Ιστορίες από το παρελθόν. Η Αττική μέσα από τις αρχαίες επιγραφές»

για όλους τους μαθητές της Β’ Βαθμιας εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα προσαρμόζεται ανάλογα με το επίπεδο των μαθητών και έχει τη μορφή σχολικής ερευνητικής εργασίας (project). Περιλαμβάνει την παρακολούθηση δύο εκπαιδευτικών προγραμμάτων, το πρώτο στο Επιγραφικό Μουσείο και το δεύτερο στο γειτονικό του σχολείου μουσείο και καταλήγει σε μαθητική ημερίδα, όπου κάθε σχολική ομάδα παρουσιάζει τις πληροφορίες που άντλησε από τις αρχαίες επιγραφές για την περιοχή της. Τι πληροφορίες μας δίνουν οι αρχαίες επιγραφές για την περιοχή που ζούμε; Γνωρίζουμε ονόματα ανθρώπων που έζησαν άλλοτε εδώ; Πώς ήταν τα ονόματά τους; Είχαν επίθετα; Πώς διασκέδαζαν; Πήγαιναν σε γιορτές;  Όταν είχαν οικονομικά προβλήματα πώς τα αντιμετώπιζαν; Ποια είναι η ιστορική αξία των αρχαίων επιγραφών;  Επιλεγμένες αρχαίες επιγραφές θα δώσουν τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα και θα αποκαλύψουν πτυχές της καθημερινής ζωής στην αρχαιότητα. Στόχος της δράσης είναι η εξοικείωση με τις αρχαίες επιγραφές, η αναγνώρισή τους ως άμεσες ιστορικές πηγές, καθώς και ο συσχετισμός τους με την περιοχή που βρέθηκαν και την τοπική ιστορία. Η δράση υλοποιείται σε συνεργασία με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Αττικής, οι οποίες συμμετέχουν με τους ακόλουθους χώρους:  Αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Αρχαίας Αγοράς Αθηνών, Αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Κεραμεικού, Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, Αρχαιολογική Συλλογή Αχαρνών, Αρχαιολογική Έκθεση Σταθμού Μετρό Αιγάλεω, Αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Μαραθώνα, Αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Βραυρώνα, Αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Λαυρίου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο